Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieróg rozmaitości

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąki pszennej 45 dag
śmietany 30% 150 ml
drożdży świeżych 8 dag
żółtko jajek 2 szt.
masła 10 dag
karkówki 40 dag
pieczarek 20 dag
cebuli 3 szt.
papryki czerwonej 1 szt.
pomidora 1 szt.
mozzarelli 20 dag
ketchup 6 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Pieróg rozmaitości

Mąkę przesiać do miski. Dodać 1/2 łyżeczki soli, żółtka i drożdże rozrobione w śmietanie 30%. Wyrobić ciasto i na sam koniec wlać roztopione masło. Ciasto jeszcze raz starannie wyrobić, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia (około 30-40 minut).

Karkówkę oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Przełożyć na patelnię, dodać sól, pieprz, lubczyk, przyprawę do karkówki (według uznania) i podsmażyć. Warzywa pokroić w kostkę, a pieczarki w plasterki. Pokrojone składniki dodać do podsmażonego mięsa i wszystko razem poddusić do miękkości. Ostudzić. Mozzarellę zetrzeć na tarce o grubych oczkach

Ciasto wyłożyć na stolnicę i delikatnie rozwałkować, aby powstało koło. Całość posmarować ketchupem i posypać startym serem. Na połowie rozłożyć przygotowany farsz, nałożyć drugą połowę formułując pieroga. Przełożyć na blachę i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 20 minut, aby się zarumienił (temperatura 180 stopni).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jolanta40 22.02.2012 07:18
bardzo smakowite
Anna146 11.08.2011 06:36
to musi być smaczne
Adamorek 29.06.2011 17:25
ciekawe
iknkirke 05.05.2011 09:53
sama bym taki z chęcią zjadała
Goya 03.04.2011 11:20
super
Aleksandra45 26.02.2011 14:21
zjadłabym takiego w każdej chwili :-)
Aleksandra45 26.02.2011 14:21
zjadłabym takiego w każdej chwili :-)
Karolina92 27.12.2010 13:35
takiego bym zjadla :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak