Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Winogronowiec z bezą

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4 szt
cukier 37,5 dag
masło 10 dag
jogurt naturalny 25 dag
mąka 12,5 dag
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
mleko 6 łyżek
sól wg uznania
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
serek mascarpone 50 dag
winogrona 37,5 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Winogronowiec z bezą

1. Masło utrzeć z 10 dag cukru i solą. Stopniowo dodawać żółtka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wlać mleko, wymieszać mikserem. Ciasto przełożyć do natłuszczonej tortownicy (śr.24cm). Białka ubić na sztywną pianę, powoli dosypując 20 dag cukru. Bezę rozsmarować na cieście. Piec 30-35 minut w 175 stopniach. Upieczone ciasto lekko przestudzić, wyjąć z tortownicy i odstawić do całkowitego wystudzenia. Potem rozciąć wzdłuż. Spodni krążek ułożyć na dnie tortownicy.
2. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Kiedy spęcznieje, rozpuścić ją, podgrzewając na małym ogniu.Mascarpone wymieszać z jogurtem i 7,5 dag cukru. Połączyć z rozpuszczoną żelatyną. Tężejący krem wymieszać z połówkami winogron i rozsmarować na cieście w tortownicy. Przykryć krążkiem z bezą. Schłodzić godzinę w lodówce. Przed podaniem ciasto oprószyć cukrem pudrem i udekorować winogronami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 20.02.2014 09:34
Pyszny przepis
kate.500 05.07.2013 07:54
pyszny pomysl
Dorota37 29.12.2012 08:53
super
gacopierz23 11.11.2012 12:25
oczywiście mascarpone
gacopierz23 11.11.2012 12:23
marcepanowy dodatek bardzo mi pasuje
tomek18 13.03.2012 07:56
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak