Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kulki ryżowe z żółtym serem i koperkiem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 2 szklanki
kostka rosołowa 2 sztuki
ser żółty 10-15 dkg
bułka tarta pikantna
jajko 2 sztuki
sól do smaku
olej do smażenia
Koperek suszony Prymat 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kulki ryżowe z żółtym serem i koperkiem

Ryż wkładamy do garnka i zalewamy 3 szklankami wody, dodajemy kostki rosołowe i gotujemy na małym ogniu mieszając co jakiś czas, aż ryż będzie miękki i odparuje woda. Kiedy ryż będzie gotowy odstawiamy go na troszkę do przestygnięcia. W tym czasie ser kroimy w kostkę cm na cm. roztrzepujemy jajko. Do ryżu dodajemy koperek sól i pieprz dokładnie mieszamy. Mokrymi dłońmi z ryżu formujemy kulki i w każdą w środek wkładamy kostkę żółtego sera. Kulki obtaczamy w jajku i bułce i smażymy na złoty kolor z każdej strony. Podajemy gorące jako samodzielne danie albo jako dodatek do mięsa i surówki

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bernadetta2 26.09.2011 09:55
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak