Spaghetti w sosie śmietanowym z szynką i szafranem

Spaghetti w sosie śmietanowym z szynką i szafranem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 500 g makaronu spaghetii 250 ml śmietanki kremówki 1/2 szklanki pokrojonej w drobną kostkę szynki 1/2 szklanki tartego parmez

    . .
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Makaron ugotować al dente zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu w dużej ilości osolonego wrzątku z odrobiną oliwy.
Szafran zalać 2 łyżkami gorącej wody i odstawić na 10 minut.
W garnku podgrzać śmietanę, dodać szynkę i prawie cały parmezan (odłożyć nieco do posypania makaronu). Podgrzewać ok. minut do rozpuszczenia się sera, nie doprowadzając do wrzenia. Następnie wlać szafran. Doprawić solą i pieprzem. Dodać natkę pietruszki. Do sosu dodać odsączony makaron i chwilę razem podgrzewać. Podawać na ogrzanych talerzach, posypany parmezanem

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

darek6

12.07.2010 19:54
poezja

Zośka1

03.07.2010 10:47
smaczne

maxfighter

10.06.2010 22:45
PYCHA ;:]

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat