Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Spaghetti w sosie śmietanowym z szynką i szafranem

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

500 g makaronu spaghetii 250 ml śmietanki kremówki 1/2 szklanki pokrojonej w drobną kostkę szynki 1/2 szklanki tartego parmez . .

Przepis i sposób przygotowania na: Spaghetti w sosie śmietanowym z szynką i szafranem

Makaron ugotować al dente zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu w dużej ilości osolonego wrzątku z odrobiną oliwy.
Szafran zalać 2 łyżkami gorącej wody i odstawić na 10 minut.
W garnku podgrzać śmietanę, dodać szynkę i prawie cały parmezan (odłożyć nieco do posypania makaronu). Podgrzewać ok. minut do rozpuszczenia się sera, nie doprowadzając do wrzenia. Następnie wlać szafran. Doprawić solą i pieprzem. Dodać natkę pietruszki. Do sosu dodać odsączony makaron i chwilę razem podgrzewać. Podawać na ogrzanych talerzach, posypany parmezanem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

darek6 12.07.2010 19:54
poezja
Zośka1 03.07.2010 10:47
smaczne
maxfighter 10.06.2010 22:45
PYCHA ;:]

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak