Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada kokosowo-migdałowa

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4
proszek do pieczenia 1,5 ł
wiórki kokosowe 3 łyżeczki
mąka 1 szklanka
woda 1\\3 szklanki
cukier 1 szklanka
Krem:
smietana 18% 200 g
cukier puder 1 szklanka
malibu 3 łyżeczki
płatki migdałowe 1 łyżeczka
mleko w proszku 1 łyżeczka
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada kokosowo-migdałowa

Najpierw ubijamy białka z cukrem na ładną pianę , wsypuję proszek , wiórki kokosowe mąkę i pozostałe składniki i mieszamy bardzo dokładnie . Formę wykładam papierem do pieczenia wylewam masę i pieczemy do 15 minut. Upieczony biszkopt wyciągamy z piekarnika , łapiemy za papier i przerzucamy na ściereczkę posypaną cukrem pudrem i zwijamy jeszcze gorący razem ze ściereczką .Czekamy aby sobie przestygło. Zaczynamy w między czasie robić krem . Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie , składniki kremu wszystkie daje do miseczki i dokładnie mieszam , do niego dajemy też dopiero na końcu żelatynę , mieszamy i włóżmy do lodówki na parę minut. Nie dopuśćmy aby się ścięło. Następnie rozwijamy biszkopt , bardzo delikatnie i powoli , smarujemy kremem i zwijamy . Jeśli krem wygląda nam za rzadki to nie szkodzi możemy wtedy wziąć folię spożywczą i całą roladę zawinąć w tą folię . Gotową roladę wkładamy do lodówki na parę godzin a jak wyjmiemy z lodówki to wtedy posypujemy ją cukrem pudrem .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

babcia
babcia 11.07.2012 21:58
pychota taka rolada
babcia
babcia 11.07.2012 21:58
pychota taka rolada
marchewka 03.06.2011 23:39
jeszcze nigdy nie robiłam rolady, a tak je uwielbiam, czas spróbować
ElizaT 30.03.2011 21:17
mniam wygląd

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak