Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak na soli

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurczak - 1 szt. cały
2 kg soli najlepiej kamienna
papryka
czosnek
pieprz
inne ulubione przyprawy

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak na soli

Bierze sie jednego kuraka czysci, przyprawia byle nie za bardzo sola, tylko raczej pieprzem, papryka i czosnkiem lub tym co kto lubi.. można da ziół do srodka. na dno garnka, patelni, brytfanki wysypuje sie 2 kg soli i kładzie ostroznie kurczaka, pamietajac zeby absolutnie go juz nie russzac bo inaczej sól sie przyklei do niego i bedzie skóra słona okropnie. kurczaka na godzinę (lub wiecej w zaleznosci od wielkosci) wkłądam do piekarnika nagrzanego na 180st. i tyle.. kurczak sie przepieknie upiecze, bedzie soczysty. sól przeniknie do niego na tyle ze bedzie wystarczajaco przyprawiony i wilgotny bo sól zatrzymuje wodę. tłuszcz za to stopi sie do soli tworzac skorupe. kurczaka pokroic i gotowe. sol wyrzucic... i nie przejmowac sie krzykami meza, dzieci a szczególnie tesciowej ze zmarnjesz kurczaka bo przeciez bedzie słony ;)
niestety zdjecia nie sa za piękne, bo robił je mąż komórka zamiast aparatem pod moja nieobecnosc (potem jak wróciłam juz był nadjedzony wiec nie bylo co robic) wiec nie oddaja prawdziwego koloru i smaku kuraka... ale zapewnienim ze jest warto.. przepis
sprzedany wielu osobom (sama tez go jakies 2 late temu odkupiłam od kolezanki) i sie sprawdza;) Tę samą metodą można robic podobno ryby ale jeszcze nie próbowałam.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jolajka 16.09.2011 16:08
chyba warto spróbować?
buksiak12 30.08.2010 10:33
uwielbiam dania z kurczakiem
Dorota71 30.08.2010 09:57
mniam mniam super przepis
Emilia22 30.08.2010 09:34
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak