Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówka z kruszonką

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto: mąka pszenna 1 kg
drożdże 10 dag
jajko 3 szt
żółtko jajek 1 szt
mleko 2 szkl
cukier 1/2 szkl
margaryna 1/2 kostki
kruszonka; mąka 15 dag
margaryna 50 g
cukier puder 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówka z kruszonką

Margarynę roztapiamy, studzimy. Mleko podgrzewamy w oddzielnym garnku, dodajemy rozkruszone drożdże oraz łyżkę cukru, odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie jajka ubijamy z cukrem, dodajemy mąkę, rozczyn oraz margarynę. Odstawiamy, by ponownie wyrosło. Następnie wykładamy ciasto na blaszkę wysmarowaną i wysypaną bułką tartą.
Przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki kruszonki łączymy ze sobą.
Następnie ciasto drożdżowe posypujemy przygotowaną kruszonką, odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy około 45 minut w temp. 180*C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ibag24 10.09.2011 20:45
extra
Robert10 30.03.2011 10:30
o jak wyrosło ładnie to ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak