Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udka duszone w białym winie

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

udka z kurczaka 6 szt
boczek 20 dag
marchew 1 szt
cebula 2 szt
papryka czerwona 1 szt
papryka żółta 1 szt
białe wino 700 ml
winiak 4 łyżki
tymianek 1 łyżeczka
oliwki czarne 10 dag
pieprz do smaku
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
Ziele angielskie całe Prymat 3 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Udka duszone w białym winie

Udka opłukać, osuszyć. Boczek pokroić w kostkę. Marchewkę i cebulę obrać. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w cząstki.
Wszystkie składniki (poza papryką) włożyć do garnka. Wlać wino i koniak. Dopełnić wodą tak, by płyn przykrywał zawartość garnka. Dodać przyprawy i sól do smaku. Gotować na małym ogniu ok. 1,5 godziny.
W połowie gotowania włożyć paprykę i oliwki. Udka, paprykę i oliwki przełożyć do salaterki. Wywar przecedzić, polać nim mięso.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak