Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Postny kapuśniak

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

200 g kiszonej kapusty 2 cebule mały seler po 1 marchewce i pietruszce 4 - 5 suszonych grzybów 8 - 10 jagód jałowca po kil . .

Przepis i sposób przygotowania na: Postny kapuśniak

Grzyby przelać wrzątkiem, odsączyć, zalać szklanką wody i gotować na niewielkim ogniu pod przykryciem przez ok. 20 minut. Wyjąć je z wywaru, pokroić w paski.
W czasie gdy gotują się grzyby, przygotować wywar z warzyw: obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa oraz jałowiec, liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz w ziarnach zalać ok. 2 litrami zimnej wody i gotować do miękkości warzyw (ok. 1 godzinę). Wywarem z warzyw zalać posiekaną kapustę, dodać pokrojone grzyby oraz wywar z grzybów. Gotować kolejne 40 minut, następnie dodać konfiturę ze śliwek, doprawić do smaku solą i pieprzem i gotować jeszcze 5 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

darek6 03.07.2010 12:32
jałowe, ale moze być
brygida 17.06.2010 20:56
coś dla mnie
brygida 17.06.2010 20:55
coś dla mnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak