Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mumie z nadzieniem z suszonych pomidorów

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

4 piersi z kurczaka
płat ciasta francuskiego
jajko
suszone pomidory ze słoiczka
bazylia świeża
mozzarella
żólty ser np gouda
feta

Przepis i sposób przygotowania na: Mumie z nadzieniem z suszonych pomidorów

Piekarnik rozgrzewamy do 200*C. Rozwałkowane ciasta (jesli mamy gotowe np z lidla czy biedronki to wystarczy je rozwinac), wkładamy do lodówki na 20 minut. Po wyjeciu oczyszczony i osączony filet układamy na cieście, na niego kładziemy po 2 pokrojone drobno suszone pomidory, 2 liscie bazyli, troche fety, plaster mozzarelli i plaster żołtego sera gouda... zawijamy przeplatajac paseczki na zmianę na filecie. Pomiędzy paseczkami należy zostawić szczeliny, żeby para mogła uchodzić. Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem (smarujemy same paski, nie szczeliny, żeby ciasto wyrosło) i do piekarnika na 25-30 minut aż będą złote i chrupkie. Pieczemy na papierze do pieczenia. Jeśli spód nie jest dostatecznie chrupki przykrywamy filety folią aluminiową i jeszcze trochę podpiekamy.
wyszły pyszne... corka stwierdziła że ze wszystkich jak do tej pory to nadzienie jej najbardziej smakowało:) można zrobic tez z innym nadzieniem: pieczarkowym, szynka kto co lubi.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

PaniMISIOWA 25.10.2010 17:39
Świetna nazwa! Głosik za pomysłowość :-)
Koper 01.10.2010 07:55
Rewelacyjny pomysł i jaka fajna nazwa :)
Ewa104 05.09.2010 13:46
Rewelka!
Jolanta40 02.08.2010 14:26
fajna propozycja na danie urodzinowe i nie tylko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak