Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

rózki z orzechami

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko
cukier puder 50 g
masło 50 g
mąka 150 g
orzechy włoskie 100 g
masło 100 g
kakao
żółtko jajek
karmel 100 na karmel
cukier puder 200 g

Przepis i sposób przygotowania na: rózki z orzechami

Masło rozpuść i zostaw do ostygnięcia.
Jajko utrzyj z cukrem na puch, dodaj mąkę i rozpuszczone masło.
Z ciasta uformuj 8 kulek o średnicy 10 cm. Ułóż na papierze do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piecz ok 5 min.

Zdejmij jeszcze gorące szybko z papieru i zwiń na kształt rożka.
Na patelni rozpuść cukier do zbrązowienia i dodaj grubo posiekane orzechy, tak przygotowany karmel wylej na blachę i pozostaw do ostygnięcia, a następnie rozkrusz na małe kawałki.

Masło utrzyj z cukrem na puch dodaj kakao, żółtko, oraz mniejszą połowę pokruszonego karmelu, wszystko wymieszaj. Masą wypełni rożki a na wierzchu posyp pozostałym pokruszonym karmelem. Schodź w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halinka1011 30.03.2011 08:09
iwietny przepis
patusia 30.03.2011 00:13
Ciekawy i apetyczny przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak