Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kluski z koniakiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 3
cukier 130 g
mąka ziemniaczana 50 g
kakao 2 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
masło 50 g
koniak 2 łyżki
dżem morelowy 2 łyżki
migdały
czekolada deserowa 2 tabliczki
olej 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: kluski z koniakiem

Jajka ubij na puch i dodaj mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto wylej na prostokątną formę wyłożoną papierem i piecz ok 5 min w uprzednio nagrzanym piekarniku do 200 stopni.

Gotowe ciasto pokrusz i dodaj do niego masło, koniak oraz dżem morelowy, wszystko dokładnie wymieszaj mikserem. Z masy formuj kuleczki, ułóż je na talerzu i włóż do lodówki.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj olej, mielone migdały i cały czas mieszaj.

Kuleczki zanurz w polewie czekoladowej i włóż ponownie do lodówki na godzinkę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak