Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krakowski kurczak

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurczak 1,5 kg
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
masło 5 łyżek
siekany koperek 2 łyżki
bulion 2 szklanki
sól do smaku
natka pietruszki 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Krakowski kurczak

Kurczaka myjemy, osuszamy i nacieramy solą. Mieszamy dwie łyżki natki pietruszki z łyżeczką soli i jeszcze raz siekamy (musi powstac zielona papka). Natrzeć papką kurczaka wewnątrz i odstawić na godzinkę. Gotujemy kaszę na miękko, łączymy z koperkiem i pozostałą natka pietruszki. Masą nadziewamy kurczaka, zszywamy i obrumieniamy na tłuszczu. Przekładamy do rondla, podlewamy bulionem i dusimy do miękkości. Dzielimy kurczaka na porcje, polewamy sosem od duszenia i dwiema łyżkami stopionego masła z tartą bułką. Podawać z ziemniakami i sałatą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

artur7 30.03.2011 19:05
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak