Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Morszczuk po baskijsku

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

morszczuk - filet 4 szt
sól do smaku
pieprz do smaku
papryka czerwona 2 szt
cebula 1 szt
czosnek 2 ząbki
mąka do smaku
wywar warzywny 150 ml
olej do smażenia
natka pietruszki do smaku
olej słonecznikowy 100 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Morszczuk po baskijsku

Umytą i osuszoną rybę przyprawić solą i pieprzem,odstawić.Cebulę posiekać,a czosnek pokroić w plasterki.Umytą i oczyszczoną paprykę pokroić w bardzo drobną kostkę.Rozgrzać olej i usmażyć najpierw cebulę i czosnek,dodać paprykę i poddusić.Dolać wywar,doprawić do smaku i gotować pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut.Warzywa przetrzeć mikserem na piure.Suche plastry ryb oprószyć z obu stron mąką.Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony po 2 minuty.Przełożyć do żaroodpornej formy.Polać sosem.Zapiekać w piekarniku w temperaturze 200 stopni około 20 minut.Przed podaniem posypać natką pietruszki.Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agata1722
agata1722 13.04.2011 15:41
bardzo dobry przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak