TUMBET

TUMBET

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bakłażan

    1 kg
  • oliwa

    3/4 szklanki
  • pomidor

    1 kg
  • papryka zielona

    1 kg
  • ziemniaki

    1 kg
  • czosnek

    1 główka
  • sól, pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Bakłażany umyć i pokroić w plastry. Następnie skropić sokiem z cytryny i posolić. wstawić na 30 minut do lodówki. Po wyjęciu odlać sok, wypłukać w wodzie i osuszyć. Ziemniaki w mundurkach lekko podgotować, wystudzić, obrać ze skórki i pokroić w plastry ok. 1 cm. Papryke umyć oczyścic z pestek i pokroić w krążki. Na patelni rozgrzać 1/3 oliwy i usmażyć ziemniaki. następnie przełożyc je do naczynia żaroodpornego. Ponownie dodać oliwe i usmażyć paprykę, odłożyć ją do ziemniaków, to samo zrobić z bakłażanami i czosnkiem. Pomidory sparzyć gorącą wodą i obrać ze skórki. Dodać do warzyw w naczyniu i piec pod przykryciem ok 10 minut w nagrzanym piekarniku. Podawać na gorąco.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat