Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

wieniec orzechowy

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ser biały 18 dkg
mleko 70 ml
olej 0,15 litra
cukier puder 8 dkg
mąka 35 dkg
proszek do pieczenia
cukier waniliowy
sól
Nadzienie:
orzechy 25 dkg
cukier puder 12 dkg
mleko 30 ml
jajko 1 szt
aromat migdałowy

Przepis i sposób przygotowania na: wieniec orzechowy

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia,ser mielimy przez maszynkę i rozcieramy z mlekiem cukrem waniliowym solą i olejem na gładką masę.Masę łączymy z mąką i zagniatamy ciasto następnie schładzamy.Orzechy mielimy i rozcieramy z pozostałymi składnikami nadzienia na jednolitą masę.Z ciasta formujemy prostokąt smarujemy nadzieniem i zwijamy w rulon .Końce strucli zlepiamy.Wierzch ciasta smarujemy mlekiem wymieszanym z żółtkiem a następnie głęboko nacinamy zewnętrzne brzegi ciasta na jego 2/3 szerokości tworząc wzór gwiazdkowy.W czasie pieczenia przez te nacięcia będzie wypływać nadzienie orzechowe,zapiekamy wierzch na krucho.Pieczemy w nagrzanym piekarniku 40 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Daria14 29.03.2011 16:11
dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak