Mintaj zapiekany z podgrzybkami

Mintaj zapiekany z podgrzybkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dkg podgrzybków

    30
  • kg filetów z mintaja

    1/2
  • białej cześć średniego pora

    1/2
  • strak czerwonej papryki

    1
  • op. 150g serka homogenizowanego naturalnego

    1
  • łyżki śmietanki 30%

    3-4
  • szkl. mleka

    1,5
  • łyżki masła

    2
  • łyzki mąki pszennej

    3
  • łyżka soku z cytryny

    1
  • łyżeczki suszonego tymianku

    2
  • łyżki posiekanego świeżego koperku

    2
  • sól i pieprz mielony

    do smaku:
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

przepis dostałam od koleżanki, Marty\" Mglejarki\", doskonale się sprawdził i ta potrawa gościła u mnie już kilkakrotnie.

Filety opłukać (zamrożone też, ale nie trzeba całkiem rozmrażać), zalać mlekiem i odstawić do lodówki na przynajmniej 1 godzinę. Grzyby oczyścić dokładnie, pokroić w plasterki. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w drobną kostkę. Pora przekroić wzdłuż na pół, wypłukać, pokroić w cienkie półplasterki. Następnie rybę wyjąć z mleka, osączyć dokładnie na ręcznikach papierowych i skropić sokiem cytrynowym, oprószyć solą, tymiankiem i opanierować w mące. Kłaść na patelnię z bardzo rozgrzanym olejem i smażyć na silnym ogniu do zrumienienia z obu stron. Po usmażeniu przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na patelni rozpuścić masło, podsmażyć przez 3-5 min. grzyby. Kiedy nieco zmiękną dodać pora, doprawić solą i pieprzem, wyłożyć na rybę. Serek wymieszać z posiekaną papryką i połową koperku, doprawić nieco solą i pieprzem i wyłożyć/wylać na wierzch potrawy, rozprowadzić delikatnie. Zapiekać 20-30 min. w temp. 180 st. C. Przed podaniem posypać resztą koperku.

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Karolina69

24.08.2011 10:51
fajne

banditka

10.03.2011 08:35
ciekawe

kasiurek

26.07.2010 11:45
pyszności

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat