Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wianuszek jesienny

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kostka masła lub margaryny 200g 1
szkl. mąki pszennej luksusowej 1,5
szkl. cukru kryształu 1
bardzo czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1
szkl. mleka 1
łyżeczka proszku do pieczenia 1
torebka cukru wanilinowego 16g 1
szczypta soli 1
duże śliwki 3
Bułka tarta klasyczna Prymat 1
aromat waniliowy kilka kropli
jajko 3
jabłko kwaśne kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Wianuszek jesienny

Jabłka obrać, pokroić na ósemki, usunąć gniazda nasienne. Śliwki przekroić na ćwiartki usuwając pestki. Masło roztopić, przestudzić. Mąki przesiać razem z solą i proszkiem do pieczenia. Jajka ubić z cukrem zwykłym i wanilinowym na puszystą masę. Nie przerywając miksowania wlewać masło cienkim strumieniem. Następnie dalej miksując dodawać stopniowo po 2-3 łyżki mąki i mleko, na koniec dodać aromat. Ciasto wylać do formy w kształcie pierścienia. Na wierzchu ułożyć dość ciasno kawałki jabłek i śliwek. Jabłka układać zaokrągleniem do góry a śliwki skórką do dołu. Piec w temp. 170 st.C ok.40 min.. Po przestudzeniu oprószyć cukrem pudrem albo polać lukrem utartym z cukru pudru i soku cytrynowego.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa104 08.09.2011 11:17
Ze względu na takie wianuszki mogę i jesień polubić.Pyszne ciacho i duże kawałki owoców.Mniam!
Karolina69 24.08.2011 10:55
fajne
bursztynek 19.07.2011 19:06
pięknie wygląda
bogumiła3 07.09.2010 12:33
apetyczny :)
Agnieszka_B 19.08.2010 17:04
Pychota:)
mehia 09.06.2010 09:59
apetyczny :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak