Wianuszek jesienny

Wianuszek jesienny

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kostka masła lub margaryny 200g

    1
  • szkl. mąki pszennej luksusowej

    1,5
  • szkl. cukru kryształu

    1
  • bardzo czubata łyżka mąki ziemniaczanej

    1
  • szkl. mleka

    1
  • łyżeczka proszku do pieczenia

    1
  • torebka cukru wanilinowego 16g

    1
  • szczypta soli

    1
  • duże śliwki

    3
  • łyżka masła + 2 łyżki bułki tartej - do formy

    1
  • aromat waniliowy

    kilka kropli
  • jajka

    3
  • jabłko kwaśne

    kilka szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jabłka obrać, pokroić na ósemki, usunąć gniazda nasienne. Śliwki przekroić na ćwiartki usuwając pestki. Masło roztopić, przestudzić. Mąki przesiać razem z solą i proszkiem do pieczenia. Jajka ubić z cukrem zwykłym i wanilinowym na puszystą masę. Nie przerywając miksowania wlewać masło cienkim strumieniem. Następnie dalej miksując dodawać stopniowo po 2-3 łyżki mąki i mleko, na koniec dodać aromat. Ciasto wylać do formy w kształcie pierścienia. Na wierzchu ułożyć dość ciasno kawałki jabłek i śliwek. Jabłka układać zaokrągleniem do góry a śliwki skórką do dołu. Piec w temp. 170 st.C ok.40 min.. Po przestudzeniu oprószyć cukrem pudrem albo polać lukrem utartym z cukru pudru i soku cytrynowego.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ewa104

08.09.2011 11:17
Ze względu na takie wianuszki mogę i jesień polubić.Pyszne ciacho i duże kawałki owoców.Mniam!

Karolina69

24.08.2011 10:55
fajne

bursztynek

19.07.2011 19:06
pięknie wygląda

bogumiła3

07.09.2010 12:33
apetyczny :)

Agnieszka_B

19.08.2010 17:04
Pychota:)

mehia

09.06.2010 09:59
apetyczny :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat