Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z kaszą gryczaną

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka
drożdże
mleko
jajko
masło
cukier
sól
kasza gryczana
ser biały
cebula

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kaszą gryczaną

Cebulę pokroić i podsmażyć . Kaszę ugotować.Dodać jajka,ser,masło, cebulę , przyprawy i wymieszać . Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać 2 łyżki mąki i trochę ciepłego mleka i zostawić w ciepłym miejscu .Gdy wyrośnie dodać jajka , resztę mąki i mleka , sól iwyrobić gładkie ciasto .Wtedy dodać roztopione masło i dalej wyrabiać. Ciasto opruszyć mąką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia . Rozwałkować w prostokąt, nałożyć farsz i zawinąć w rulon. Ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką, nadając kształt pieroga .Pozostawić do wyrośnięcia . Posmarować żółtkiem, wstawić do piekarnika i piec około 40 minut. Gdy wystygnie pokroić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak