Sałatka z opieniek

Sałatka z opieniek

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kg kapeluszy opieniek

    1-1,5
  • dość duże cebule

    2
  • dużym strąku papryki żółtej i czerwonej

    po 1
  • strączka papryczki chili (według własnego uznania można dać więcej albo w ogóle z niej zrezygnować)

    1/2
  • czubate łyżki koncentratu pomidorowego 30% (musi być dobrej jakości, ja użyłam Pudliszki)

    2
  • łyżka soli do obgotowania grzybów

    1
  • łyżeczki grubo mielonego pieprzu kolorowego

    1/3
  • przyprawa uniwersalna

    1/2
  • szkl. octu spirytusowego 10%

    0,5
  • szkl. wody

    1.5
  • łyżka soli+3 łyżki cukru+3 ziarenka ziela angielskiego+ 1/3 łyżeczki nasion gorczycy

    1
  • ziarenka jałowca+2 liście laurowe+3-5 goździków

    3
  • olej słonecznikowy

    1 szkl.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

taką sałatkę możemy podawać jako przystawkę, jako dodatek do mięs i wędlin, doskonale smakuje ze świeżą bułką...

Opieńki - same kapelusze bo trzonki są łykowate - myjemy, zalewamy ok. 1,5 l wrzątku, dodajemy 1 łyżkę soli i gotujemy 3-5 min., odcedzamy. Większe sztuki możemy pokroić na mniejsze kawałki, mniejsze zostawiamy w całości. Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w grube paski lub dużą kostkę. Chili drobniutko siekamy. Cebulę obieramy, kroimy w półplasterki. Składniki zalewy wlać/wrzucić do garnka, gotować 10 min. pod przykryciem, przecedzić. W rondlu rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać papryki, chwilę smażyć, dodać grzyby, smażyć ok. 5 min. mieszając i pilnując aby się nie przypaliło. Wlewamy zalewę, dodajemy koncentrat, pieprz i vegetę, zagotowujemy i dusimy kilka minut - ważne aby papryka zbytnio nie zmiękła, mają być całe, wyczuwalne kawałki. Sałatka ma mieć konsystencję gęstego gulaszu. Gorącą sałatkę nakładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 20 min.. Robiąc tę sałatkę ilość składników dobieram właściwie \"na oko\", w objętościowych proporcjach: 1 część obgotowanych grzybów + m/w taka sama ilość papryki + ok. 1/3 części cebuli. Sałatka jest właściwie gotowa do spożycia od razu po przyrządzeniu, należy tylko poczekać aż ostygnie.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

cukiereczek

14.03.2012 08:44
super

Karolina69

24.08.2011 10:50
fajne

Sylwia56

23.07.2011 20:03
super

Bart

01.02.2011 23:20
taka jesienna kompozycja- lubię takie kolory na talerzu

kasiurek

13.08.2010 08:22
uwielbiam grzybki, pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat