Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

RYBA PO GRECKU

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

filet z dowolnej ryby 400 g
mąka 1 szkl
olej 0,5 szkl.
marchew 3 szt.
cebula 3 szt.
natka pietruszki
przecier pomidorowy 1 szkl.
Liść laurowy suszony Prymat
sól
pieprz
Goździki całe Prymat
cynamon
bulion 1 szkl.
szczypiorek

Przepis i sposób przygotowania na: RYBA PO GRECKU

Do tej potrawy nadaje się każdy gatunek ryby, najlepiej gotowe filety świeże lub mrożone.
Opłucz je pod bieżącą wodą, pokrój na mniejsze kawałki, oprósz pieprzem i solą, obtocz w mące i usmaż z obu stron na gorącym oleju.
Przygotuj marynatę. Obierz i dokładnie umyj marchewki i natkę pietruszki, obierz cebulę. Pokrój warzywa w plasterki lub w cienkie słupki, możesz je również zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Przełóż warzywa do rondla, wlej 3-4 łyżki oleju i mieszając, lekko podsmażaj na niewielkim ogniu przez ok. 10-15 minut.
Wlej do rondla szklankę przecieru pomidorowego, dodaj przyprawy, przykryj i duś na małym ogniu ok 15-20 minut od czasu do czasu mieszając. Wlej do rondla odrobinę octu, szklankę bulionu lub wody i zagotuj. Dopraw do smaku solą i cukrem, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.
Gotową marynatą zalej usmażone filety. Odstaw na 20 minut. Przed podaniem możesz posypać danie drobno posiekanym szczypiorkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

TyTaN 26.03.2012 18:30
bardzo dobre
romanrafal
romanrafal 09.07.2011 14:16
pychotka
Krzysztof24 12.04.2011 23:03
super !!
Elżbieta17 30.03.2011 12:15
Pyszne:)
rzenia15 29.03.2011 20:18
bardzo lubię taką rybkę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak