Przepis i sposób przygotowania na: RYBA PO GRECKU
Opłucz je pod bieżącą wodą, pokrój na mniejsze kawałki, oprósz pieprzem i solą, obtocz w mące i usmaż z obu stron na gorącym oleju.
Przygotuj marynatę. Obierz i dokładnie umyj marchewki i natkę pietruszki, obierz cebulę. Pokrój warzywa w plasterki lub w cienkie słupki, możesz je również zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Przełóż warzywa do rondla, wlej 3-4 łyżki oleju i mieszając, lekko podsmażaj na niewielkim ogniu przez ok. 10-15 minut.
Wlej do rondla szklankę przecieru pomidorowego, dodaj przyprawy, przykryj i duś na małym ogniu ok 15-20 minut od czasu do czasu mieszając. Wlej do rondla odrobinę octu, szklankę bulionu lub wody i zagotuj. Dopraw do smaku solą i cukrem, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.
Gotową marynatą zalej usmażone filety. Odstaw na 20 minut. Przed podaniem możesz posypać danie drobno posiekanym szczypiorkiem.