Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wieniec z gruszkami

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

dkg miękkiego masła lub margaryny 20
szkl. cukru + 3 łyżki 1
op. cukru wanilinowego 16 g 1
jajko 3
szkl. mąki pszennej 2,5
szczypta soli 1
łyżeczki proszku do pieczenia 2
szkl. mleka + 3 łyżki 0,5
łyżki kakao naturalnego, niesłodzonego 3
szkl. wody+0,5 szkl. cukru+sok z jednej cytryny - na syrop do gruszek 0,5
łyżka masła + 2-3 łyżki tartej bułki - do formy 1
aromat rumowy 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Wieniec z gruszkami

Formę w kształcie pierścienia (tortownicę z kominem) smarujemy masłem i wysypujemy tartą bułką. W rondelku gotujemy syrop z wody, cukru i soku cytrynowego. Gruszki obieramy, kroimy na ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne. Obgotowujemy ok. 3 min. w syropie, osączamy. Mięciutkie masło ucieramy mikserem z cukrem zw., szczyptą soli i cukrem wanilinowym, dodajemy po jednym jajku, cały czas ucieramy. Masa może wyglądać jakby się zważyła, ale nie należy się tym przejmować. Dosypujemy, stopniowo, przesianą mąkę i dodajemy 0,5 szkl. mleka oraz aromat. Ciasto ma mieć konsystencję gęstego musu. 2/3 ciasta wykładamy na dno formy. Układamy kawałki owoców. Do reszty ciasta dosypujemy kakao, 3 łyżki cukru i wlewamy 3 łyżki mleka, mieszamy dokładnie i wykładamy na gruszki, lekko rozsmarowując łyżką. Pieczemy ok. 50-60 min. 1 temp. 170 st. C. Z formy wyjmujemy po przestudzeniu. Wierzch można polać polewą czekoladową i posypać kruszonymi orzechami albo oprószyć cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

krystyna24 03.10.2011 14:50
pyszny
iziona 20.09.2011 08:32
Gruszek w tym roku urodzaj to przepis jak znalazł
Misia90 23.08.2011 12:03
extra
Marysia 23.08.2011 11:53
super
Karolina69 23.08.2011 11:39
fajne
Goya 21.07.2011 13:06
super
bursztynek 19.07.2011 19:07
apetyczny ten wianuszek
MAŁY 03.03.2011 10:24
pysznie z orzechami
IZABELA29 03.03.2011 09:44
tylko czeka na sezon gruszkowy
Bart 19.12.2010 11:50
ślinka cieknie
Jaheira11 19.12.2010 11:35
apetycznie wygląda
bogumiła3 14.09.2010 22:13
super
Ewa104 21.07.2010 15:39
Uwielbiam !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak