Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zrazy cielęce z chrzanem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

boczek wędzony 10 dag
ogórek kiszony 2 szt
pieczarki 4 szt
cebula dymka ze szczypiorkiem 3 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
masło 3 łyżki
chrzan utarty świeży 4 łyżki
kostka rosołowa 1 szt
czosnek 1 ząbek
mąka 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku
cielęcina bez kości 1 z udźca
smalec (do smażenia)

Przepis i sposób przygotowania na: Zrazy cielęce z chrzanem

Mięso pokroić w plastry i rozbić tłuczkiem na cienkie płaty, oprószyć solą i pieprzem. Boczek i ogórki pokroić w słupki, pieczarki i cebulę w plasterki. Utarty chrzan sparzyć wrzącą wodą. Na suchej patelni uprażyć tartą bułkę, dodać połowę masła, stopić. Zdjąć z ognia, połączyć z chrzanem, przyprawić solą i pieprzem. Każdy kawałek mięsa posmarować farszem, położyć po słupku boczku, ogórka, cebuli i pieczarek, zwinąć ciasno w rulon, obwiązać nitką. Obsmażyć ze wszystkich stron na smalcu, przełożyć do rondla, podlać 2 szkl wody, dodać kostkę bulionową, przykryć i dusić do miękkości. Z masła i mąki zrobić zasmażkę, połączyć z sosem, zagotować. Na końcu przyprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Podawać z kopytkami lub śląskimi kluskami i surówką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

romanrafal
romanrafal 14.02.2014 17:02
smaczne jedzonko
Katarzyna59 06.08.2013 09:51
bardzo apetyczne zraziki
IlonaAlbertos 15.02.2013 01:50
Fajne połączenie, bardzo mi odpowiada.
suzana 29.03.2011 09:07
super pomysł na obiadek
Dorota59 29.03.2011 08:49
no chyba się na nie wproszę-takie pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak