Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z łezką

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 szkl
masło 10 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier puder 1 szkl
jajko 5 szt
oliwa 2/3 szkl
cukier 5 dag
budyń śmietankowy 1 szt
aromat cytrynowy 1/4 łyżeczki
Skórka pomarańczowa kandyzowan 2 łyżki
mleko 2 szkl
sok z cytryny 3 łyżki
twaróg 60 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z łezką

Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać 3 łyżki cukru pudru, masło, żółtko, posiekać nożem i zagnieść ciasto. Odłożyć w chłodne miejsce na 1/2 godziny. Ser przepuścić przez maszynkę, wlać oliwę, dodać budyń, pozostały cukier puder, 3 ubite jajka, żółtko, sok z cytryny, mleko. Wszystko dokładnie zmiksować. Przyprawić do smaku aromatem, dodać skórkę pomarańczową, wymieszać. Tortownicę wysmarować tłuszczem, dno i boki wykleić rozwałkowanym ciastem, wyłożyć masę serową, wyrównać. Piec 75 minut w temp 175 stopni. Białko ubić z cukrem na sztywną pianę, wylać na ciasto tworząc fale. Włożyć do piekarnika i piec jeszcze 10 minut. Upieczone ciasto wyjąć, gorące przykryć pokrywą do ciast aby z cukru utworzyła się rosa.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwusia 20.01.2014 23:52
superowy :)
olkaaa 20.04.2013 10:05
muszę spróbować
MAR3STA 09.04.2011 18:24
uwielbiam serniki;)
Małgorzata113 29.03.2011 09:17
świetny przepis
patusia 29.03.2011 02:04
pycha :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak