Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kaczka w pomarańczach

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kaczka 2 kg
sok z cytryny 2 łyżeczki
bulion 1,5 szkl
pomarańcze 4 szt
mąka 2 łyżki
sherry 2 łyżki
cukier puder
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Kaczka w pomarańczach

Kaczkę oczyścić, opłukać, osolić i upiec w piekarniku.
Pomarańcze 2 szt, obrać ze skórki, wrzucić do wrzącej wody, obgotować, osączyć i pokroić w cienkie paski.
Mąkę wymieszać z bulionem, mieszając doprowadzić do wrzenia.
Gotować na wolnym ogniu przez 3 minuty, cały czas mieszając.
Następnie dodać sok z cytryny, pokrojone pomarańcze i sherry oraz otartą skórkę z 1 pomarańczy.
Przygotowanym sosem polać wyporcjowaną, ułożoną na półmisku kaczkę.
Pozostałe pomarańcze obrać, pokroić w plasterki i obłożyć nimi kaczkę.
Plasterki pomarańczy posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak