Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż z mięsem, pieczarkami i marchewką

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 20 dag
pieczarki 15 dag
filet z kurczaka 30 dag
marchewka 2 szt
cebula dymka ze szczypiorkiem 5 szt
śmietanka 3 łyżki
mąka 2 łyżki
sos sojowy 1 łyżeczka
kostka rosołowa 2 szt
Przyprawa do zup i potraw Kucharek do smaku
oliwa 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż z mięsem, pieczarkami i marchewką

Ryż włożyć do wrzącej wody z dodatkiem kostek bulionowych, ugotować na sypko, odcedzić. Mięso umyć, pokroić w kostkę, zrumienić na rozgrzanej oliwie, przełożyć do rondla, dodać pokrojoną marchewkę, podlać odrobiną wody, oprószyć solą i pieprzem, dusić pod przykryciem do miękkości. Na pozostałym tłuszczu po smażeniu mięsa zeszklić posiekaną cebulę bez szczypioru. Następnie do cebuli wsypać pokrojone pieczarki i dusić około 10 minut. Przełożyć do mięsa. Śmietankę wymieszać z mąką, połączyć z sosem, zagotować. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, przyprawą maggi i sosem sojowym. Ryż wyłożyć na talerze, polać sosem, posypać posiekanym szczypiorem. Podawać gorące.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwusia 11.01.2014 23:49
Prezentuje się smakowicie
IlonaAlbertos 04.12.2012 11:35
Wygląda bardzo apetycznie. Uwielbiam takie połączenie składników.
Motorek 01.05.2012 07:50
pycha
Justa32 21.09.2011 13:44
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak