Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

paluszki półfrancuskie

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 30 dkg
masło 20 dkg
jajko 2 szt
śmietana 10 dkg
ser żółty 5 dkg
sól

Przepis i sposób przygotowania na: paluszki półfrancuskie

Masło siekamy z mąką dodajemy śmietanę i żółtka,wyrabiamy nożem do sklejenia się składników.Ciasto kładziemy na półmisku posypanym mąką przykrywamy i wkładamy do lodówki na 12 godzin.Po tym czasie ciasto wałkujemy w prostokąt smarujemy białkiem i posypujemy startym żółtym serem. Kroimy z ciasta paski o szerokości 2 cm,układamy na brytfance posmarowanej tłuszczem.Pieczemy na jasnozłoty kolor.Podajemy do zup i barszczów.Wychodzi około 20 paluszków.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anemon 23.05.2011 23:05
Fajny dodatek do zupy.
Daria14 28.03.2011 20:39
dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak