Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słonecznik

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 20 dag
drożdże 3 dag
cukier 2 łyżki
śmietana kwaśna 2 łyżki
margaryna 10 dag
jajko 1 szt
mak 2 dag
wiórki kokosowe 2 dag
migdały 2 dag
oliwa do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Słonecznik

Drożdże ucieramy z cukrem.Dodajemy margarynę,śmietanę,jajko i mąkę.Wyrabiamy ciasto.Zwijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut.Ciasto dzielimy na 9 kulek,8 rozwałkowujemy.Każdy krążek smarujemy oliwą i po cztery układamy jeden na drugi.Nacinamy gwiaździście w 8 miejscach.Wywijamy płatki 4 klinów i układamy na pozostałych tak,aby nacięcia nie zachodziły na siebie.Wywijamy spodnie płatki między płatkami wierzchnich klinów.Ostatnią kulkę wkładamy w środek słonecznika,posypujemy makiem.Na wywiniętych płatkach układamy migdały i posypujemy wiórkami.Pieczemy 20 minut w temperaturze 170 stopni.Placki będą jednakowe jeśli wytniemy je talerzem.Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ania67 27.05.2011 14:02
muszę wypróbować
anja3107 08.05.2011 10:07
bardzo fajny ten słonecznik ;-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak