Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski na parze z polewą czekoladową.

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 0,5 kg
jajko 2 szt
mleko 1 szklanka
cukier 5-6 łyżek
olej 2 łyżki
sól 1/2 łyżeczki
polewa czekoladowqa do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski na parze z polewą czekoladową.

Jaja ubić z cukrem na pulchną masę. Dodać mąkę, podgrzane mleko, sól i drożdże, zarobić ciast. Pod koniec dodać olej i jeszcze raz zamieszać. Ciasto odstawić do wyrośnięcia na ok. 2 godz.
Po wyrośnięciu formować kluski i pozostawić jeszcze na ok. 15-20 min.
Do garnka nalać wody ok 1/3 wysokości, położyć specjalne sitko i układać kluski. Przykryć pokrywką i gotować przez ok 5-7 min.
Ugotowane kluski polewać przygotowana wcześniej polewą czekoladową (przepis dostępny w mojej księdze przepisów).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 13.11.2013 11:07
uwielbiam pampuchy, ale... najbardziej z gulaszem :D
Maniek2 07.08.2013 20:56
bardzo lubię
adelajda 31.07.2013 18:35
to danie dla mojego męża
pestka 30.01.2013 10:12
świetne
Bernadeta1 30.11.2012 00:53
często jadam z jagodami ale te wyglądają bardzo apetycznie i muszę wypróbować
Renataj 12.09.2011 00:10
Przyznaję, że w takim wydaniu kluchów na parze jeszcze nie jadłam. Wyglądają pysznie.
ewaa 22.05.2011 21:23
pyszne:)
Malinka 29.03.2011 09:09
Moje dzieciaki też za nimi przepadają:)
ben-ka 28.03.2011 15:55
Uwielbiam te kluchy na parze !!!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak