Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ptysie z niespodzianką

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

woda 1/2 litra
skórka z cytryny 1
masło 17 dag
mąka 20 dag
śmietana 1/2 litra
jajko 4
cukier 6 dag
cukier puder 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: ptysie z niespodzianką

Wodę zagotować z masłem, szczyptą soli i skórką z cytryny. Dodać mąkę i ucierać tak długo aż masa zacznie odchodzić od garnka. Następnie do masy dodawać jajka i ucierać mikserem. Piec ok. 15 minut. po upieczeniu przekroić ptysie na pół. Śmietanę ubić na sztywno wraz z cukrem pudrem i nadziać nią ptysie. Wierzch posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 10.11.2013 15:13
świetnie wyszły
jogobella23 08.04.2012 22:17
Pyszny przepis
bami 06.04.2011 18:14
oooj lubię ptysie :) fajne są też z nadzieniem budyniowym. O.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak