Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dukanowa \"fasolka\" po bretońsku

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

udko z kurczaka wędzone 2 szt
czosnek 4 ząbki
bulion wołowy 2 kostki
koncentrat pomid bez cukru 250 ml
Majeranek suszony Prymat
słodzik w proszku 1 szczypta
biała kiełbasa 3 Dukanowa
cebula 1 szt
soja 500 (sucha)

Przepis i sposób przygotowania na: Dukanowa \"fasolka\" po bretońsku

Soję namoczyć na noc w dużym garnku. Następnego dnia ugotować (ok. 3 godziny) w wodzie, w której się moczyła. Uwaga: na początku gotowania bardzo się pieni. Z udek zdjąć skórę, położyć je na gotującej się soi na 10 minut (aby łatwiej oddzielić mięso od kości). Udka wyjąć, zostawić do ostygnięcia, obrać z nich mięso i niezbyt drobno posiekać. Cebulę i kiełbasę pokroić w kostkę, czosnek w plasterki. Na suchą zimną teflonową patelnię wsypać cebulę, włączyć gaz i smażyć (ciągle mieszając) przez 5 minut. Dodać kiełbasę i smażyć przez kolejne 5 minut. Na końcu wrzucić czosnek i smażyć następną minutę. Całość wraz z mięsem z udek wrzucić do gotującej się soi. Dodać kostki rosołowe, pieprz, maggi, majeranek i słodzik. Wymieszać, wlać koncentrat, jeszcze raz wymieszać i doprowadzić do wrzenia.
Zamiast Dukanowej kiełbasy można użyć piersi z kurczaka lub indyka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kate131 14.04.2011 12:06
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak