Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórkowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

marchewka 4 sztuki
pietruszka 1 sztuka
seler 1/2 sztuki
por 1 nieduży
ziemniaki 6 sztuk
ziele angielskie 2 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat
oliwa
sól
pieprz
czosnek 2 ząbki
kostka rosołowa 1 sztuka
ogórki 1/2 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórkowa

Marchewkę, pietruszkę i selera obrać i zetrzeć na grubej, buraczanej tarce. Pora drobno pokroić. Warzywa wrzucić do garnka, zalać wodą (ok. 2 litrów) i zacząć gotować.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dorzucić do zupy gdy zacznie się gotować.
Ogórki kiszone zetrzeć na grubej buraczanej tarce i podsmażyć na oliwie.
Do garnka dorzucamy kostkę rosołową, ziele angielskie i listek laurowy. Do ogórków na patelni dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, smażymy jeszcze chwilę do dorzucamy do reszty zupy. Po dokładnym wymieszaniu gotujemy ok. 10 minut i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Możemy jeszcze zabielić zupę gęstym jogurtem naturalnym- moim zdaniem doskonale zastępuje śmietanę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Izabela28 25.08.2011 20:48
pyszności, uwielbiam zupę ogórkową:)
oliwkowa
oliwkowa 23.07.2011 23:32
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak