Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chałka

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 600 g
drożdże 20 g
cukier 1 łyżka
jajko 2 szt
woda 1 szklanka
masło 1 łyżka
żółtko jajek 1 szt
sól gruba 1 łyżeczka
mak

Przepis i sposób przygotowania na: Chałka

Drożdże rozpuść z cukrem w ciepłej wodzie, odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. Wlać jajka, dodać masło, wsypać sól, 2 szklanki maki, ubijać do połączenia składników. Stopniowo dodawać pozostałą mąkę, aż powstanie gęste ciasto, przełożyć na stolnicę posypaną mąką. Ciasto wyrabiać, aż będzie elastyczne i jednolite. Włożyć do miski wysmarowanej masłem, obrócić, przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu na około 1,5 godziny. Z ciasta uformować dwa warkocze, posmarować żółtkiem, posypać makiem. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200˚C, piec 35-45 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fotoviderek 28.01.2014 07:15
Chałka pierwsza klasa :)
Bernadeta1 18.11.2012 00:42
super taka chałka,mi nigdy nie wyjdzie tak jak bym chciała

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak