Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowa szynka z wołowiny

3.0
(12)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Domowa szynka z mięsa wołowego z szynkowara. Sprawdź sprawdzony przepis na domową wędlinę.

Składniki:

Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 15 gramów
woda 100 mililitrów
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat 1 łyżeczka
Żelatyna wieprzowa Prymat 10 gramów
wołowina 800 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Domowa szynka z wołowiny

1. Mięso pokroić na kawałki różnej wielkości. Każdy z nich dość mocno zbić tłuczkiem. Mięso wymieszać z solą peklową, odstawić do lodówki na 24 godziny.

2. Następnie dodać pozostałe składniki, dobrze wymieszać.

3. Do szynkowara włożyć woreczek, ułożyć w nim ściśle mięso z przyprawami, zamknąć szynkowar i zostawić w lodówce na kolejną dobę.

4. Na dnie dużego garnka umieścić ściereczkę. Ustawić na niej szynkowar i parzyć szynkę przez 4 godziny w temperaturze 70-80 stopni.

5. Należy pamiętać, aby powierzchnia wody znajdowała się powyżej powierzchni mięsa, a poniżej zamknięcia szynkowaru.

6. Po upływie czasu parzenia szynkowar schłodzić pod bieżącą wodą i wstawić do lodówki na dobę. Po tym czasie szynka jest gotowa do spożycia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

EWI 05.07.2013 08:05
mniam mniam
halinka1011 28.03.2011 10:47
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak