Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik Halusi

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jaja 6 sztuk
cukier waniliowy 1 opakowanie
cukier kryształ 3/4 szklanki
olej pół szklanki
miód prawdziwy pół szklanki
Krem:
galaretka 1 sztuka
śnieżka śmietanka 2 sztuki
mleko 3/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik Halusi

Ciasto:
Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, na sztywno, dodawać po 1 żółtku i nadal ubijać. Wymieszać mąkę, proszek i sodę, wsypać do ubitych jaj, wymieszać. Na końcu dać olej, miód i przyprawę do piernika-wymieszać. Piec w 180-200 stopni ok. 45 min.

Krem:
Galaretke rozpuścić w 3/4 szkl. wody-wystudzić, żeby się lekko zsiadla. Ubić 2 śnieżki w 3/4 szklanki bardzo zimnego mleka- ubijać ok. 5 minut. Na koniec dać zsiadajacą się galaretkę. Przekroić placek i przełozyć kremem. N wierzch mozna dać polewę lub cukier puder.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasiax18 31.05.2012 21:35
pycha
iknbozka 11.04.2012 15:44
mniam
Marta1986 22.03.2012 11:48
super pomysł
manaika 05.01.2012 19:59
muszą być pyszne
Sylwia56
Sylwia56 08.09.2011 20:55
pychotka
Ewelina47 13.08.2011 13:11
uwielbiam takie ciastka
traktorek 30.07.2011 18:25
oj do kawki super
usmiech 15.07.2011 21:56
w sam raz do kawy
mala2021 15.06.2011 14:12
pycha
Patrycja33 10.04.2011 19:03
pyszny
Krystyna32 01.04.2011 08:02
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak