Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jogurtowe ptaśko

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

słodzik 11 tabletek
aromat waniliowy
kakao 1 łyżeczka
Żelatyna wieprzowa Prymat
woda 200 (wrząca)
jogurt naturalny 850 odtłuszczony

Przepis i sposób przygotowania na: Jogurtowe ptaśko

We wrzątku rozpuścić żelatynę i słodzik. Pozostawić do przestygnięcia. Jogurt ubić trzepaczką do ubijania piany z białek, cienką strużką wlewać żelatynę. Dodać aromat. Ubijać przez 2 - 3 minuty (ja użyłam blendera z odpowiednią przystawką). Naczynie z wyższym brzegiem wyłożyć folią spożywczą. Wlać 2/3 masy, do reszty dodać kakao, szybko wymieszać i wylać na masę białą. Wyrównać powierzchnię i schłodzić.

Ptaśko wychodzi lekko słodkie i bardzo puszyste.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak