Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

prażony owies

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziarna owsa 150 gram
masło 20 gram
Kolendra cała Prymat do smaku
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: prażony owies

Ziarna owsa umyć i osączyć. Ciągle mieszając, prażyć owies bez tłuszczu 20-30 minut na patelni albo wysypany na blachę w piekarniku rozgrzanym do temp. 100 stopni.
Ziarno powinno być zupełnie suche i nieco zabrązowić się. Owies przygotowany w ten sposób jest wyjątkowo aromatyczny i można go szybko dogotować w gorącej wodzie (1 i 1/2 - 2 szklanki). Na koniec przyprawić solą i kolendrą. Polać stopionym masłem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

calliope 20.01.2012 08:06
mniam mniam :)
daria899 01.12.2011 17:07
pyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak