Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa pieczarkowo – porowa z drobiowymi klopsikami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

woda 2 l
biała część pora 15 dkg
czosnek
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
siekany szczypiorek
pierś z kurczaka 5 dkg
oliwa 1 łyżka
pieczarki 15 dkg
jogurt naturalny 4 łyżki
kości schabowe 30 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa pieczarkowo – porowa z drobiowymi klopsikami

Kość wkładamy do zimnej wody i gotujemy na małym gazie do momentu, aż mięso na kości będzie miękkie. Por kroimy w pół-plasterki, pieczarki w plasterki. Na zimną patelnię wlewamy oliwę, wsypujemy por i szklimy go. Dodajemy pieczarki i smażymy wszystko przez 5 minut na niewielkim gazie. Z wywaru wyjmujemy kość, wrzucamy podsmażone pieczarki z porem oraz przyprawy. Gotujemy przez 5 minut. Pierś siekamy w blenderze bardzo drobno (aby uzyskać coś w rodzaju musu), lub mielimy dwukrotnie maszynką z sitkiem do maku. Z mięsa w 2 łyżeczkach formujemy owalne klopsiki (bierzemy 2 jednakowe małe łyżeczki, na 1 nabieramy porcję mięsa, przykładamy drugą tak, aby trzonki tworzyły linię prostą i mocno dociskamy. Nadmiar mięsa usuwamy nożykiem). Do gotującej się zupy wkładamy klopsiki i gotujemy przez kolejne 5 minut. Przed podaniem na każdą porcję kładziemy łyżkę jogurtu lub śmietany i posypujemy szczypiorkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewa19a 14.05.2011 12:46
superrr

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak