Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto nadziewanae kurczakiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 500 g
jajko 3
sól szczypta
masło 125 g
woda 2 łyzki
przyprawy
filety z kurczak 4 szt
mleko 150 ml
czosnek 1 ząbek
natka pietuszki
mięso mielone 80 g
jajko
chleb garsć okruchy

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto nadziewanae kurczakiem

Mąkę wymieszaj z roztrzepanym jajkiem i posól, dodaj stopniowo masło i wodę. Zagnieć ciasto i włóż na godzinę do lodówki.

Filety z kurczaka ugotuj, wymieszaj z natka pietruszki i czosnkiem. Dodaj mięso mielone, okruchy chleba namoczone w mleku, jajko, przyprawy i dobrze wymieszaj.

Ciasto podziel na dwie części, rozwałkuj. Formę na tartę wysmaruj masłem, posyp bułką i włóż jeden kawałek ciasta na spód i brzegi. Następnie nałóż nadzienie i przykryj drugim kawałkiem ciasta. Zlep brzegi obu placków.

Wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem i wstaw do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piecz ok 30 min. Przed włożeniem ciasta do piekarnika zrób na środku mały otwór, dzięki temu farsz odparuje.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halina17 27.03.2011 13:54
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak