Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tarta z tuńczykiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 250 g
oliwa 4 łyżki
JAKO
masło 60 g
wpda 7 łyżek
jajko
natka pietruszki
kapary 2 łyżki
śmietana ml
cherry 4 łyżki
sól
pieprz
tuńczyk kawałki w oleju 250 g
jajko ugotowane na twardo 3

Przepis i sposób przygotowania na: tarta z tuńczykiem

Mąkę wymieszaj z oliwą, wodą, jajkiem, margaryną oraz szczyptą soli. Wyrabiaj do uzyskania gładkiej masy, następnie zawiń w folię i włóż do lodówki na godzinę.
Tuńczyka odsącz, rozdrobni widelcem i dodaj posiekana natkę pietruszki.

Ugotowane jajka posiekaj, wymieszaj ze śmietanką, kaparami, cherry i przypraw do smaku. Całość wymieszaj z tuńczykiem.
Ciasto podziel na dwie części, jedną wylep formę do tarty, rozprowadź nadzienie i połóż drugą część ciasta, łącząc brzegi oby części ciasta.

Na koniec posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz ok 35 minut w nagrzanym piekarniku do 220 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak