Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wariacja na temat żurku

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

woda 2 l
zakwas na żurek 2 szklanki
pieczarki 5 dkg
cebula 5 dkg
oliwa 2 łyżki
jajko 4 szt
śmietana 18 proc 2 łyżki
czosnek 3 ząbki
sól
Majeranek suszony Prymat
siekany koperek
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
grzyby suszone 2 szt
Ziele angielskie całe Prymat 5 szt
kabanos 20 dkg
kości schabowe 40 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Wariacja na temat żurku

Do garnka wlać zimną wodę, włożyć kość, liścia i ziele, gotować (na małym gazie) do momentu, aż mięso będzie odchodzić od kości. Wywar przecedzić. Dodać grzyby, gotować na minimalnym ogniu. Cebulę posiekać, pieczarki pokroić w plasterki. Na zimną patelnię wsypać cebulę i sól, zeszklić, dodać pieczarki, smażyć przez 5 minut. Dodać pokrojone w 2 – 3 – cm kawałki kabanosy. Gotować przez 10 minut. Następnie wlać zakwas, doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając, dodać drobno posiekany czosnek oraz śmietanę, majeranek, pieprz i koperek. Osobno ugotować jajka na twardo. Jajka pokroić w ćwiartki, wyłożyć na talerz, zalać zupą. Jeśli żurek ma być bardziej sycący, można podać go z ugotowanymi osobno ziemniakami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halina17 27.03.2011 13:57
smaczny żurek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak