Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z kozim mlekiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 25 dkg
mieszanka wędlin 25 dkg
cebula 10 dkg
żółty ser 10 dkg
olej do smażenia
masło do formy
sos
jajko 2 szt
kozie mleko 75 ml
Pieprz biały mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z kozim mlekiem

Ziemniaki gotujemy, studzimy. Kroimy w plastry grubości 2 – 3 mm. Wędliny kroimy w paseczki, podsmażamy na oleju, dodajemy pokrojoną w plastry cebulę i smażymy jeszcze przez 3 minuty. Składniki sosu miksujemy ze sobą. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem, wykładamy dno i brzegi plastrami ziemniaków. Następnie wykładamy podsmażone z cebulę wędliny, posypujemy ½ sera i zalewamy sosem. Na górze układamy resztę plastrów ziemniaków i posypujemy je resztą sera. Zapiekamy przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sarenka 29.04.2011 22:58
Bardzo chetnie spróbowalabym takiej zapiekanki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak