Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Soljanka

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

antrykot woł z kością 30 dkg
żeberka wieprzowe 30 dkg
łopatka wieprzowa 30 dkg
cienka kiełbasa 10 dkg
szynka wędzona 5 dkg
marchewka 10 dkg
pietruszka 10 dkg
seler korzeniowy 5 dkg
zielona część pora 5 dkg
czosnek 5 ząbków
koncentrat pomidorowy 7 dkg
masło 5 dkg
ogórek kiszony 10 dkg
zalewa z ogórków kiszonych 200 ml
czarne oliwki bez pestek 2 łyżki
zalewa z kaparów 50 ml
zalewa z zielonych oliwek 50 ml
oliwki 2 łyżki
cebula 1 szt
kapary 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Soljanka

c.d.
5 kulek ziela angielskiego
2 liście laurowe
¼ łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
4 plastry cytryny ze skórką
1 łyżka siekanego koperku
2,5 l wody

Do garnka wlewamy wodę, dodajemy antrykot, żeberka, łopatkę, marchewkę, pietruszkę, porę, selera, ziele i liście laurowe. Włączamy minimalny gaz i gotujemy wszystko przez min. 3,5 godziny (mięso powinno odchodzić od kości). Wywar przecedzamy. Mięso oddzielamy od kości i kroimy w paski. Wywar ustawiamy na jak najmniejszym gazie. Wrzucamy mięso. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Na zimną patelnię kładziemy ½ masła, wrzucamy cebulę i szklimy ją. Dodajemy koncentrat i czosnek, smażymy przez 4 minuty. Wlewamy do zupy. Na tej samej patelni obsmażamy pokrojoną w plasterki kiełbasę i pokrojoną w paski szynkę. Dodajemy do zupy. Ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelnię (tę ze smażenia kiełbasy) dajemy resztę masła i smażymy ogórki do chwili, kiedy odparuje woda. Dodajemy do zupy. Następnie wlewamy zalewę z ogórków, dodajemy pokrojone w plasterki oliwki (czarne i zielone) oraz kapary (w całości). Dodajemy pieprz i plastry dokładnie wyszorowanej cytryny. W razie potrzeby dosalamy zalewą z oliwek i kaparów. Zupa powinna być kwaśno –słonawa. Soljankę podajemy posypaną siekanym koperkiem, solo lub z chlebem. Można na każdy talerz położyć łyżkę kwaśnej śmietany.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak