Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

czekoladowa tarta

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

gorzka czekolada
Ciasto:
masło 100 g
cukier puder 40 g
sól szczypta
jajko
mąka 200 g
Nadzienie:
gorzka czekolada 2 tabliczki
śmietana 30% 250 g
mleko 5 łyżek
jajko

Przepis i sposób przygotowania na: czekoladowa tarta

Masło utrzyj z cukrem, dodaj jako, sól i cały czas ucieraj na gładką masę. Dodaj mąkę i mieszaj drewnianą łyżką. Ciasto wstaw do lodówki na 2 godziny.

Ciasto rozwałkuj i przełóż do formy, spód po nakłuwaj widelcem i wstaw do piekarnika na 15 min nagrzanego do 180 stopni.

Czekoladę rozpuść w rondlu na wolnym ogniu, dodając śmietanę i mleko. Zdejmij z ognia i cały czas mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Jajko ubij i połącz z czekoladą. Gotową masę wlej do wcześniej upieczonego ciast, następnie wstaw ponownie do piekarnika na 10 min.
Wystudzoną tartę posyp startą czekoladą i wstaw do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak