Góralska kwaśnica

Góralska kwaśnica

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • liść laurowy

    2 szt
  • średnia marchewka

    1 szt
  • średnia pietruszka

    1 szt
  • seler korzeniowy

    5 dkg
  • woda

    2 l
  • sól

  • ziemniaki

  • grzyby suszone

    2 szt
  • żeberka wędzone

    1/2 kg
  • ziele angielskie całe

    5 szt
  • kapusta kiszona

    30 dkg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żeberka dzielimy na 3 porcje. Wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, dodajemy marchewkę, pietruszkę, seler, liść i ziele. Gotujemy na minimalnym ogniu do czasu, aż mięso na żeberkach zacznie odchodzić od kości. Wyjmujemy wszystko z wywaru, wkładamy do niego kapustę oraz grzyby i gotujemy do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem. Żeberka wrzucamy do zupy i podgrzewamy w niej (można wyjąć kości). Ziemniaki gotujemy osobno, układamy na talerzach, zalewamy je zupą, do której wkładamy po porcji żeberek.
Do kwaśnicy można użyć żeberek wędzonych lub świeżych.
Jarzyn można użyć do sałatki lub pokroić i wrzucić do zupy.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Sarenka

07.05.2011 10:56
Lubie kwasne smaczki i wlasnie nabralam ochoty na te zupke :P

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat