Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszcz z uszkami z mięsem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Barszcz
woda 1 l
zakwas buraczany 350 ml
bulion cielęcy 2 kostki
czosnek
Ciasto:
mąka 1 szklanka
jajko 2 szt
woda 3/4 szklanki
olej roślinny 1 łyżeczka
sól 1/2 łyżeczki
Farsz:
gotowane mięso woł lub wp 30 dkg
olej 1 łyżka
Kucharek przyprawa uniwersalna
cebula 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz z uszkami z mięsem

Z podanych składników zagniatamy niezbyt twarde ciasto (w razie potrzeby dolewamy wody). Mięso mielimy maszynką o drobnym sicie, cebulę drobno siekamy i szklimy na oleju. Dodajemy wraz z przyprawami do mięsa i dokładnie mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy cienko na stolnicy, wykrawamy literatką kółka. Na każde kółko nakładamy porcję farszu i zlepiamy uszka. Gotujemy je w dużej ilości osolonej wody ( z dodatkiem łyżki oleju) – 3 minuty od momentu, kiedy wypłyną na powierzchnię.
Przygotowujemy barszcz: wodę zagotowujemy wraz z kostkami bulionowymi i pieprzem, wlewamy zakwas i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia. Doprawiamy czosnkiem i pieprzem.
Na talerze nakładamy porcje uszek i zalewamy barszczem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wiola28a 10.05.2011 13:09
uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak