Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z jajami, makaronem i tuńczykiem

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Makaron kolanka
jajko ugotowane na twardo
tuńczyk w sosie własnym

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z jajami, makaronem i tuńczykiem

SKŁADNIKI:

* makaron kolanka - 125g (u mnie firmy Podravka),
* jaja ugotowane na twardo - 4 sztuki,
* tuńczyk w sosie własnym - puszka, 135g (waga pod odsączeniu),
* kukurydza konserwowa - puszka 260g,
* groszek konserwowy - puszka 180g
* oliwki zielone (z papryką w środku) - 1/2 szklanki,
* czosnek - duży ząbek,
* majonez - 5 łyżek,
* jogurt naturalny gęsty - 3 łyżki,
* sól, pieprz ziołowy.

PRZYGOTOWANIE:

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie w/g przepisu na opakowaniu, odcedzić. Ugotowane jaja obrać ze skorupek i drobno pokroić lub zetrzeć. Oliwki odsączyć i pokroić w cienkie plastry. Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobniutko posiekać. Kukurydzę i groszek odsączyć z zalewy, tuńczyka dokładnie odcisnąć. Majonez wymieszać z jogurtem i czosnkiem. Połączyć wszystkie składniki, dodać sól i pieprz, dokładnie wymieszać i ostatecznie doprawić do smaku. Udekorować kawałkami pomidora i oliwek. Przechowywać w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

accee 16.04.2011 23:06
Polecam
jolita 02.04.2011 13:14
mniam
Małgorzata113 27.03.2011 10:31
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak