Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaki nadziewane z grilla

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 12
czosnek ząbki 3
ulubione zioła do smaku
masło (łyżeczka) 4
cebula biała 3
grzyby leśne 40 dkg
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
olej
natka pietruszki 1 gałązka

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaki nadziewane z grilla

Przygotowanie ziemniaków:
Ziemniaki dokładnie myjemy po czym gotujemy przez ok 9-10 minut. Po odcedzeniu kroimy na dwie części: większą (do której wsadzimy farsz) i mniejszą która będzie naszą \"przykrywką\".
Wydrążamy środek z większej części tak aby ścianki ziemniaka nie były grubsze niż ok. 1 cm.

Przygotowanie farszu:
Pokrojoną cebulkę podsmażamy na maśle. Gdy będzie zeszklona dodajemy drobno posiekane grzyby (np. kapelusze podgrzybków, borowików) oraz wydrążony z ziemniaków miąższ. Podsmażamy często mieszając i doprawiamy do smaku wg własnego uznania. Farsz ściągamy z ognia i mieszamy z grubo startym serem (niewielka kostka) i posiekaną pietruszką oraz dzielimy na tyle równych części ile mamy ziemniaków.


Środki ziemniaków delikatnie smarujemy masłem po czym nakładamy farsz i zakrywamy mniejszą częścią ziemniaka. Folię aluminiową smarujemy olejem i pojedynczo zawijamy w nią ziemniaki. Zawinięte ziemniaki układamy na grillu lub wkładamy do żaru na ok 20-25 minut.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kate131 08.06.2010 08:00
musi byc pyszne
Iwusia 07.06.2010 21:42
Pysznie się zapowiada :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak